BookWorld

Mezinárodní asociace pro integritu sázení: Ochrana světa sportovního sázení

Červená vlajka na pláži.
Book Of Ra
Book Of Dead
Book Of Champions
Book Of Demi Gods
Book Of Diamonds
Book Of Duat
Book Of Fallen
Book Of Fortune
Book Of Gold Double Chance
Book Of Golden Sands
22.07.2023
iGaming novinky

Mezinárodní asociace pro bezúhonnost sázení (IBIA) bedlivě sleduje sázkové aktivity svých členů a spoléhá na jejich zpětnou vazbu. Do IBIA vstoupily desítky nových členů, přičemž zvláštní důraz je kladen na severoamerický trh. Legalizace sportovního sázení v Brazílii však výrazně rozšířila sektor regulovaných hazardních her, který v letech 2021-2022 zažije nárůst o 44,4 %, což odpovídá přibližně 940 milionům dolarů, jak vyplývá z údajů poradenské společnosti H2 Gambling Capital.

Navzdory tomuto vývoji IBIA identifikovala a označila 40 případů podezřelých sázkových aktivit nahlášených jejími členy, což představuje více než 50 % celosvětové komerční sázkové činnosti. Na základě údajů IBIA se tyto případy týkaly 22 zemí na pěti kontinentech.

Sportem s nejvyšším počtem upozornění zůstal fotbal, který představoval 38 % všech nahlášených incidentů. Naopak v 1. čtvrtletí roku 2023 podali členové 12 tenisových upozornění, což představuje 50% pokles oproti průměrnému čtvrtletnímu počtu tenisových hlášení v roce 2022, jak bylo zveřejněno v tiskové zprávě organizace.

Z jednotlivých zemí zaznamenalo nejvyšší počet výstrah Španělsko, a to celkem osm případů v 1. čtvrtletí 2023. Toto číslo se rovnalo celkovému počtu těchto upozornění nahlášených členy IBIA za celý rok 2022, což svědčí o výrazném nárůstu nahlášených incidentů.

Generální ředitel IBIA Khalid Ali tato zjištění komentoval a zdůraznil, že členové organizace zůstávají při monitorování sektoru ostražití a využívají údaje o zákaznických účtech, které mají k dispozici výhradně členové IBIA. Ocenil společné úsilí členských společností a vyzdvihl jejich společnou schopnost bojovat proti ovlivňování výsledků zápasů a včas identifikovat podezřelé aktivity. Prohlásil: "Využitím těchto kolektivních zdrojů jsme schopni kolem provozovatelů IBIA rozmístit ochranný štít, což vede k menšímu počtu pokusů o korupci našich členů ve srovnání s nečleny."

Ali dále zdůraznil význam dobře regulovaného trhu při řešení problematiky ovlivňování výsledků sportovních sázek. Uvedl četné případy takových trestných činů z posledních let, a to i na přísně regulovaném, byť relativně novém trhu Spojených států. Nedávné skandály týkající se hráčů NFL, UFC a MLB zdůraznily potřebu posílit preventivní opatření v tomto odvětví. Úsilí IBIA na severoamerickém trhu teprve začíná, asociace nedávno získala partnerství s provozovateli, jako je Fanatics, stejnojmenná sázková kancelář a další.